Døgnvakt: 33 44 33 00   |   Gratis befaring   |   post@nesthood.no

Døgnvakt: 33 44 33 00  |   post@nesthood.no

%%order_class%% .el_gravity_forms_styler_wrapper .gform_confirmation_wrapper .gform_confirmation_message

Hva er en brannslukker?

av | jul 7, 2021 | Brannvern

For de aller fleste mennesker er en brannslukker en rød beholder som står et eller annet sted i huset, kanskje vet du hvor, kanskje er du ikke helt sikker. Vet du ikke hvor brannslukkeren befinner seg har du brutt første bud om å sikre ditt liv, andres liv og dine verdier mot brann.

En brannslukker er ikke bare en brannslukker, det er forskjellige typer slukkemidler og det er veldig forskjell på hvor stor brann en brannslukker kan slukke. Det er dette jeg vil fokusere på i dette tilfellet.

Hvis du velger å kjøpe en «rød beholder» på tilbud, så er den sannsynligvis produsert for en stund siden og den har lav slukkeeffekt, det er brukt billige materialer i oppbyggingen. Den kan for en næringsdrivende allerede være utgått og må på kontroll når man kjøper den (mer enn et år siden produksjonsdato)

Kravet til vanlige 6 kg / 6 liter pulver og skum brannslukkere i dag er 21A Det en oppegående aktør leverer har en slukkeeffekt på henholdsvis 43A skumslukker og 55A pulverslukker. Det vil si at en brannslukker med 55A slukkeeffekt slukker en to og en halv ganger større brann som en brannslukker med slukkeeffekt 21A.  Forskjellen på liv og død kan være 2-3 hundrelapper…..

Hvis man er næringsdrivende, har for eksempel et gårdsbruk eller et bilverksted, så skal du ha årlig kontroll på brannvernutstyr fra en kompentent person (en med grønt kort godkjenning) Denne kontrollen skal dokumenteres skriftlig.

Hvis man er privatperson så skal brannslukkere kontrolleres av kompentent person hvert femte år.

Om man er næringsdrivende så er det noen regler som er svært viktig å følge.

  1. Vit alltid hvor brannslukkeren er, den skal henge på veggen og ha sin faste strategiske plass, den skal merkes med etterlysende skilt..
  2. Egenkontroll av brannslukkere må gjennomføres, fire ganger i året skal brannslukkeren snus for å høre om pulveret siver lett, se etter ytre skader og sjekk at manometer står på grønt.
  3. Sørg for en avtale med et kompetent verksted som kommer til deg på kontroll, slik at brannvernutstyr alltid er på plass og fungerer slik det skal, det koster lite penger og det er veldig greit å kunne dokumentere for forsikringsselskapet at brannvern tas på alvor.
  4. Liv er viktigere enn verdier, fokus er å få alle ut av bygninger, ikke lek brannmann hvis brannen har tatt overhånd.

Som privatperson er det litt andre regler og råd, men de er minst like viktige å følge, det er ofte i private boenheter de største verdiene vi har sover og oppholder seg, mennesker og dyr.

  1. Vit alltid hvor brannslukkeren er, den skal henge på veggen og ha sin faste strategiske plass, en ved utgangsdøren som du kan nå om du kommer utenfra, en på hvert soverom eller strategisk plassert ved soverom som man kan slukke seg ut av huset med.
  2. Egenkontroll av brannslukkere må gjennomføres, fire ganger i året skal brannslukkeren snus for å høre om pulveret siver lett, se etter ytre skader og sjekk at manometer står på grønt.
  3. Sørg for å trene på rømning og trene på å bruke brannslukkere, alle i familien som er store nok skal vite hva de skal gjøre om det brenner.
  4. Sørg for å få kontrollert dine brannslukkere slik at det aldri er mer enn 5 år siden sist de var på kontroll. Mange kompentente verksteder tilbyr dette.
  5. Bruk kun seriekoblede brannvarslere, legg litt penger i et system som er stabilt og fungerer slik det skal.
  6. Liv er viktigere enn verdier, fokus er å få alle ut av bygninger, ikke lek brannmann hvis brannen har tatt overhånd.

Liv kan ikke betales med penger, men liv kan reddes hvis man tenker at brannvern er det viktigste du kjøper inn til din bolig og din bedrift.

Nesthood brannvern AS

Utfører kontroll og service på alle typer håndholdte brannslukkere og fastmonterte brannslanger som er godkjent for bruk i Norge. Vi reiser ut til kunden.

Vi monterer seriekoblede brannvarslingssystemer i boliger.

Vi oppretter digitale og redigerbare beredskapsplaner for våre kunder i landbruket ferdig montert på vegg.

Kontakt oss for uforpliktende befaring og pristilbud.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss om du ønsker ytterligere informasjon eller tilbud. Vi tilbyr også kostnadsfri befaring dersom dette er ønskelig.

Vennligst bruk kontaktskjemaet, eller kontakt oss direkte på telefon: 33 44 33 00