Hva spiser veps?

Hva spiser veps

Hva spiser veps?

Veps er fascinerende insekter som spiller en viktig rolle i økosystemet. De er kjent for sine slanke kropper og gule og svarte striper. Men hva spiser veps egentlig? I dette blogginnlegget skal vi utforske vepsens kosthold og hvordan det varierer gjennom livssyklusen.

Vepsens kosthold: En oversikt

Veps er altetende, noe som betyr at de spiser både animalsk og plantemateriale. Deres kosthold varierer avhengig av arten og livsstadiet. Generelt kan vi dele vepsens kosthold inn i to hovedkategorier: proteinrik mat og sukkerholdig mat.

Proteinkilder for veps

Når veps er i larvestadiet, trenger de mye protein for å vokse. Voksen veps jakter på andre insekter, som fluer, mygg og larver, for å mate sine unge. Noen vanlige proteinkilder for veps inkluderer:

 • Insekter: Veps fanger og spiser en rekke insekter, som fluer, mygg, og edderkopper.
 • Larver: De samler også larver fra andre insekter for å mate sine egne larver.
 • Kjøtt: I noen tilfeller kan veps også bli tiltrukket av kjøtt fra døde dyr eller matrester fra mennesker.

Sukkerholdig mat for veps

Voksne veps har et høyt energibehov, og derfor søker de ofte etter sukkerholdig mat. Dette gir dem den nødvendige energien for å fly og jakte. Noen vanlige sukkerkilder for veps inkluderer:

 • Blomsternektar: Veps besøker blomster for å drikke nektar, som gir dem rask energi.
 • Frukt: Moden frukt er en favoritt blant veps. De tiltrekkes av den søte saften fra frukt som epler, pærer og bær.
 • Honningdugg: Dette er en sukkerholdig væske utskilt av bladlus og andre plantesugende insekter, og veps er ofte å se på planter som er infisert med bladlus.
 • Matrester: Veps tiltrekkes også av sukkerholdige matrester fra mennesker, som brus, is og andre søtsaker.

Sesongvariasjoner i vepsens kosthold

Vepsens kosthold endres gjennom året. Om våren og sommeren, når de er mest aktive, er de på jakt etter protein for å mate larvene. På sensommeren og høsten, når kolonien har vokst og flere veps er i voksenstadiet, øker deres behov for sukkerholdig mat. Dette er også grunnen til at de ofte er mer plagsomme for mennesker på sensommeren og høsten, når de søker etter sukkerrike matvarer på pikniker og utendørsarrangementer.

Vepsens rolle i økosystemet

Veps spiller en viktig rolle i økosystemet. Som rovdyr hjelper de til med å kontrollere bestandene av andre insekter, noe som kan være nyttig for bønder og gartnere. Deres pollineringsaktivitet når de samler nektar, bidrar også til pollinering av planter, selv om de ikke er like effektive som bier.

Hvordan holde veps unna mat

Selv om veps har en viktig rolle, kan de være plagsomme når de kommer for nær matvarer. Her er noen tips for å holde veps unna maten din:

 • Hold matdekket: Når du spiser utendørs, sørg for å dekke til mat og drikke.
 • Bruk lokk: Hold drikkevarer dekket med lokk eller sugerør for å unngå veps i kopper og flasker.
 • Fjern søppel: Sørg for at søppelposer og -beholdere er tett lukket.
 • Unngå sterke dufter: Veps tiltrekkes av sterke dufter, så unngå å bruke parfyme eller sterkt duftende solkremer når du er ute.

Konklusjon

Veps er altetende insekter med et variert kosthold som inkluderer både proteinrik og sukkerholdig mat. Deres diett varierer gjennom livssyklusen og sesongene. Selv om de kan være plagsomme for mennesker, spiller veps en viktig rolle i økosystemet ved å kontrollere skadedyrbestander og bidra til pollinering.

Forhåpentligvis har du nå en bedre forståelse av hva veps spiser og hvordan du kan unngå å tiltrekke dem til maten din. Hvis du har flere spørsmål om veps eller andre skadedyr, legg igjen en kommentar nedenfor!