Bekjempelse av mus – hva virker, og hva virker ikke

Bekjempelse av mus – hva virker, og hva virker ikke

av jan 9, 2023Skadedyrkontroll

Mus og rotter er regnet som de mest vanlige skadedyrene i Norge, og faktisk på verdensbasis

Det er svært ubehagelig å få mus inn i huset. Man kan ofte høre mus som kravler i tak og vegger. Mus er på konstant matjakt, og man kan finne ekskrementer i skap og skuffer. I tillegg kan mus forårsake store skader på selve bygningen, som gnaging på kabler og bolbygging. Mus kan i tillegg gå løs på både klær og inventar.

Forebygging

For å unngå at mus kommer inn i huset er det lurt å forebygge. Mus kan komme seg inn gjennom åpninger på bare 6 mm, så alle sprekker og hull må tettes. Gå også over alle lufteventiler for å sjekke at disse har stålnetting. Alt av rørgjennomføringer osv. bør sjekkes, og evt. sikres med sement eller tettepasta. Er det mye vegetasjon inn mot veggene bør også dette fjernes.

Bekjempelse

Skulle du allikevel ha fått hus inn i huset er det flere måter å løse dette på. Det første som gjelder er å få ryddet skikkelig opp i de områdene hvor mus oppholder seg. Sørg også for å fjerne tilgangen til føde. Hvis man lykkes med å fjerne tilgang på mat, og steder hvor mus kan bygge bol -ja da er man langt på vei.

Hva virker

Helt ordinære klappfeller er en effektiv måte å bekjempe mus på. Klappfellene settes langs vegger, på loft, i kjeller og andre steder man vet at mus ferdes. Klappefellene bør også plasseres på en slik måte at utløsermekanismen vender inn mot vegg. Sett også gjerne to klappfeller ved siden av hverandre med et par centimeters mellomrom. Mus har ikke så veldig stor aksjonsradius, og det er derfor viktig å sette fellene så nær bolet som mulig. Som åte på klappfeller kan man benytte mat som peanøttsmør, bacon, sjokolade, rosiner, nøtter, frukt, leverpostei og lignende. Husmus er altetende!

En annen ting som kan være verdt å merke seg er at gravide husmus ofte er på jakt etter materiale for å bygge et lunt og godt reir hvor ungene kan fødes. Derfor man kan man også bruke bomull, gress, dun, tøybiter, papir og lignende på fellene.

Bruk av musegift

Det er sjelden det er behov for å bruke gift, men når det brukes er det en svært effektiv metode. Er problemet slik at den eneste måten å bekjempe på er med gift, så bør dette utføres av et skadedyrfirma. Gift skal nemlig sikres i egnede åtestasjoner slik at giften ikke eksponeres for mennesker eller andre dyr. I dag har ikke private anledning til å bekjempe utendørs med forgiftet åte, det skal gjøres av et godkjent skadedyrfirma.

Hva virker ikke

Det finnes mange kjerringråd, alt fra peppermynte i strømpe til hvitløksfedd. Felles for dem alle er at de ikke virker. Noen av kjerringrådene er også strengt forbudt å bruke, som f. eks blande mel og sement/gips. Det finnes også elektroniske reppelenter på markedet, små apparater som gir fra seg en høyfrekvent lyd som skal skremme bort mus. Vitenskapelige tester har vist at heller ikke disse virker som effektiv bekjempelse. Musene blir ganske enkelt vant til lyden, og apparatet har ingen virkning. Rotter og mus kan bo under jernbaneskinner, med togtrafikk uten at de bryr seg.

En annen ting som man også kan ha i bakhodet, det er ikke alltid katten er til å stole på som musejeger.

Trenger du hjelp eller informasjon for å bli kvitt mus?

Ta kontakt med Nesthood på 33 44 33 00