Effektiv bekjempelse av maur med åte

Effektiv bekjempelse av maur med åte

av | apr 25, 2021 | Skadedyrkontroll

Effektiv bekjempelse av maur med åte

Fra tre til flere hundre maur i løpet av noen få timer var tilfellet for denne kunden i Larvik. Det ble observert noe få maur på kjøkkenet på kvelden, og morgenen etter var det hundrevis som kravlet rundt på gulvet, i kjøkkenskuffer og kjøkkenskap. Dette var nærmest et skrekkscenario, og problemet måtte løses raskt.

Dette er ikke helt uvanlig nå på våren, mauren våkner til live, og er på leiting etter føde. Siden det er lite mat å finne ute drar disse krypene på matjakt inne i huset. For denne kunden ble det ganske ubehagelig med så mye maur i gangen og på kjøkkenet.

Artsbestemmelse

Først og fremst er det greit å finne ut hva slags maur det er snakk om, og hvilken bekjempelse som vil være rask og mest mulig effektiv. I dette tilfellet var det snakk om Svart jordmaur, eller det som på folkemunne går under navnet sukkermaur. Svart jordmaur er veldig lik Svart tremaur, og disse kan lett forveksles. Artsbestemmelse er derfor viktig, hadde det vært snakk om Svart tremaur så er det litt andre tiltak som bør igangsettes. Denne maurarten bygger nemlig såkalte «kartongtuer» inne i veggen, og disse tuene holder høy fyktighet som igjen kan forårsake råte, sopp osv. Svart jormaur kan du lese om på faktsidene til Folkehelseinstituttet her – les også om Svart tremaur

 

Effektiv bekjempelse av maur

Her legger vi ut åte

 

Bekjempelse

Her finnes det to alternativer. Det som ofte blir brukt av private er en eller annen spray som inneholder virkestoffet permetrin. Dette er en såkalt repelent hvor insektet skyr lukten, og holder seg unna. Det er en effektiv måte «slukke brann» på, men det løser ikke problemet. Maurene vil holde seg borte fra områdene som er behandlet, men de fortsetter å leve i beste velgående inne i tuen sin. Når virkningen av sprayen er borte vil mauren komme tilbake igjen.

Her ønsket vi å løse problemet helt, slik at det var minimal sjanse for at problemet skulle dukke opp igjen. Måten å gjøre dette på er å mate mauren med forgiftet åte som den tar med seg tilbake inn i tuen. Her vil mauren mate dronningen og larver med dette forgiftede åtet, og sakte men sikkert utryddes maurkolonien fra innsiden. Å bruke slikt åte krever kunnskap om maurens biologi og livssyklus. Man må vite hvilken type mat mauren vil ha gjennom de forskjellige årstidene, f.eks. på høsten vil maur at mye proteiner i føden, og bekjempelse er da effektiv om man presenterer riktig sammensatt åte med høyd proteininnhold. På våren vil ikke maur ha proteiner i det hele tatt, og det brukes derfor forskjellige blandinger gjennom året for å få en så effektiv og rask bekjempelse som mulig. Denne bekjempelsesmetoden er også helt i tråd med retningslinjene fra Folkehelseinstituttet.

Effektiv bekjempelse av maur med åte

Her kan man se hvor effektiv denne metoden er.

Ble dette en effektiv bekjempelse?

Absolutt! I løpet av de første timene fra vi startet tiltaket så gikk aktiviteten betraktelig ned. Morgenen etter var det ikke lenger aktivitet av maur hverken på kjøkkenet eller i gangen. Vi fortsatte å legge ut åte gjennom påfølgende uke, og problemet er nå helt borte. Sannsynligheten for at maurproblemet skal komme igjen er svært liten siden vi valgte denne metoden.

Her har vi laget en liten video fra denne bekjempelsen, gjengitt med tillatelse fra kunden.

Les også

Mauren kan titte frem i huset ditt ved væromslag, også i februar.

Vår og sommer er maurtid

Ferskeste innlegg

Kontakt oss

Ta kontakt med oss om du ønsker ytterligere informasjon eller tilbud. Vi tilbyr også kostnadsfri befaring dersom dette er ønskelig.

Vennligst bruk kontaktskjemaet, eller kontakt oss direkte på telefon: 91 66 33 00